Om bildtolkning

Bildtolkning


Bildtolkning är en unik, lättsam och effektfull terapimetod. 
Det handlar om att tolka och förstå de symboler, färger och former som skapas när man målar en bild. 

Bilderna ger kraftfulla insikter då de visar vad som pågår inuti. Man får möjlighet att analysera sig själv och sina mönster samt hitta roten till problem.


Genom att måla vidare i nya bilder kan man bearbeta upplevelser, ändra synsätt och skapa en ny framtidsvision. Bildtolkning kan hjälpa till att ta tag i det som hindrar en från att leva sitt liv fullt ut. 

Metoden ger effekter på flera nivåer för personlig och andlig utveckling eftersom bilden talar till och från vårt inre, samtidigt som man bearbetar det som bilderna berättar på ett kognitivt sätt.


Denna mjuka men kraftfulla terapiform passar de flesta. Eftersom fokus läggs på bilderna så upplevs metoden som snällare än andra samtalsterapier. På så sätt kan det kännas lättare att tala om både det som är svårt och tungt samt det man drömmer om och vill utveckla. 
Erfarenhet av teckning eller måleri behövs inte, man målar kravlöst och enkelt och behöver inte vara traditionell i varken färgval eller former. Det är just den personliga bilden som målas ut på pappret som är intressant. 

Bildtolkning är ingen vetenskap men det är ett dynamiskt redskap för reflektioner över sitt eget liv.
En bildprocess är alltid individuellt anpassad efter klientens behov och ork, tio sessioner är dock en vanlig investering. Att våga möta sig själv ger personlig utveckling. Bildtolkningsmetoden är utarbetad av Kristina Wennergren efter att ha kommit i kontakt med den i USA där hon bodde 1981 - 1995.
Hon samlade under många år olika teorier och österländska filosofier om symboler, färg o form, numerologi, astrologi, drömtydning och psykologi från bl.a. Pythagoras, Newton, Göthe, Freud och i synnerhet från C.G. Jungs teorier kring vänster o höger hjärnhalva, tidsperspektiv och arketyper i det kollektiva medvetna.


1996 startade Kristina Bildtolkningscentret, den enda skolan i Sverige som utbildar bildtolkare. Sedan 2012  drivs Bildtolkningscentret av Irene Ståhl i Saltsjö-Boo, Stockholm. 
Boken "Tolka bilder för hemmabruk och professionellt terapiarbete" skrev hon under åtta år, den gavs ut 2004.

Kontakt

E-post: malin@bildtolkning.nu

Telefon: +46709828354

bildtolkning.nu

Malin Schultz

Verksam i Nacka, Stockholm
F-skattsedel & Tystnadsplikt